Friet de la Tourette

Sorry alvast, voor wat ik nu ga schrijven. Sorry dat je na het lezen van dit stukje misschien denkt: waar blijft de leuke twist? Die is er namelijk niet. Er zijn nou eenmaal dingen die gewoon niet leuk zijn. Tourette is zo’n ding als je het mij vraagt. Toch hoor ik van lotgenoten heel vaak dat ze ‘blij’ zijn met hun Tourette. Ik ben dat niet. Ik zou nog steeds heel graag mijn Tourette inleveren. Liever vandaag nog dan morgen, zodat ik vanavond met een kalme geest en een ontspannen lijf in mijn bed kan stappen, om morgenochtend fris en uitgerust te ontwaken.

Zou ik zonder mijn Tourette een saaie muts zijn, die nooit eens lekker gek deed?

Natuurlijk probeer ik me te richten op de positieve aspecten die met Tourette samenhangen, zoals fijngevoeligheid, creativiteit en een bijzondere kijk op de wereld. Maar in hoeverre zijn die eigenschappen echt toe te schrijven aan mijn aandoening? Horen ze niet gewoon bij mijn karakter? Zou ik zonder mijn Tourette een saaie muts zijn, die nooit eens lekker gek deed? Ik kan me er heel weinig bij voorstellen…

Niemand vindt het leuk om een blogpost te lezen in de vorm van een ellenlange klaagzang. Daarom probeer ik dat ook altijd te vermijden. Maar ik wil ook gewoon eerlijk zijn over mijn gevoel en dat is dat ik mijn Tourette verafschuw. En als ik dan iemand hoor zeggen dat hij of zij blij is dat ie Tourette heeft, denk ik alleen maar: fijn voor je. Zelf kan ik er echt niks mee. Sterker nog, die van mij mag je er zo bij hebben. Kun je dubbel zo blij zijn. Ik begrijp het ook niet; blij ben je met een mooie auto, een nieuwe outfit of een puntzak friet. Toch niet met een aandoening?

Dus ja, ik omarm mijn creativiteit, mijn gekke fratsen en mijn onvoorspelbaarheid. En zoals ik aan het einde van mijn vorige blogpost schreef, denk ik zelfs dat mijn Tourette ertoe bijdraagt dat ik zoveel mogelijk uit het leven haal, al was het maar ter compensatie van een lastige jeugd die gekenmerkt werd door tics en pesterijen. Maar je zult mij niet horen zeggen dat ik blij ben met mijn Tourette. Geef mij maar die zak friet.

2D8002FB-928A-4C2F-BB9A-107E882DCEDD

7 gedachtes over “Friet de la Tourette

  1. Dineke

    Ik gun jou van harte dat je er NU vanaf bent en morgen fris en fruitig opstaat. Enne, je humor ga je niet verliezen hoor en je zult zeker geen saaie muts worden!!
    Maar soms moet je leren leven met een verlies, in jouw geval met wat extra’s!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s