Geluk

Het is zaterdag 5 januari, het jaar is nog geen week oud en we wensen elkaar massaal een gelukkig nieuwjaar. Maar wat is nu geluk? Ik sta in de badkamer mijn tanden te poetsen, ik heb net gedoucht met behaaglijk warm stromend water, mijn haar gewassen met heerlijk geurende shampoo en mijn huid verwend met een luxe gezichtsmaskertje. Zometeen wandel ik naar mijn ouderlijk huis, waar ik samen met mijn beide ouders uitgebreid ga lunchen. Dat dus, dat is geluk. Het zit ‘m in de kleine, eenvoudige dingen. De dingen waarvan je niet eens doorhebt hoe waardevol ze zijn, totdat ze op een dag wegvallen.

De waarheid van de boodschap die René Froger ons al in 1989 bracht, dringt dertig jaar na dato pas tot mij door

We willen zoveel en we nemen vaak geen tijd om te genieten van de dagelijkse dingen, terwijl die nu juist zo bijzonder zijn. Want heel veel mensen hebben de luxe niet om zich druk te maken over een promotie op het werk, een rimpeltje en een grijze haar meer of minder of een passende outfit voor die nieuwjaarsborrel. Het is niet dat vijfentwintigste paar schoenen, die moderne keuken of die nieuwe auto die ons gelukkig maken, het zijn de ‘gewone’ dingen. De dingen die, als je erover nadenkt, helemaal niet zo vanzelfsprekend en gewoon zijn.

Het was een tip van mijn zenleraar, me een aantal keer per dag de vraag te stellen: “Wat is nu geluk?” En hoe ontevreden of ellendig ik me soms ook voel, ik kan die vraag altijd beantwoorden met een overvloed aan mogelijkheden die ik op dat moment tot mijn beschikking heb. En dát is dus geluk, het besef dat dat er is en dat er niet meer hoeft te zijn. Ik kan wel meer wíllen, maar dat betekent niet dat ik me niet gelukkig mag prijzen met dat wat er is. De waarheid van de boodschap die René Froger ons al in 1989 bracht, dringt dertig jaar na dato pas tot mij door. Beter laat dan nooit moet ik maar denken. Ik denk aan mijn lieve vriendin, die een strijd moet leveren die ze onmogelijk kan gaan winnen en ik vraag me af wat voor haar nu geluk is. Het antwoord komt niet. Ik wens haar zeeën van geluk toe in de tijd die haar nog rest en ik besef maar weer hoe gelukkig ik eigenlijk ben, juist op de momenten dat ik het niet doorheb. Ik wens jullie allen een gelukkig nieuwjaar, bomvol ‘gewone’ dingen.

sylwia-forysinska-1124788-unsplash
Photo by Sylwia Forysinska on Unsplash.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s