Een vrolijke noot

In mijn blog van 22 november noemde ik een aantal namen van bekende mensen met Tourette. Onderzoek naar de top 10 van bekendste Touretters levert het volgende verrassende lijstje op:

Topvoetballer David Beckham

Acteur Dan Aykroyd
Componist Wolfgang Amadeus Mozart (ja, zelfs die)
Comedian Howie Mandel
Keeper Tim Howard
Zakenman Howard Hughes
Acteur Dash Mihok
Televisiehost Marc Summers
Schrijver Samuel Johnson

Pianist Michael Wolff

Ik had liever een gezamenlijke hobby met deze heren gedeeld. Dat we naar dezelfde sportschool gaan of zo…


Toegegeven, ik had me met bovenstaande namen in slechter gezelschap kunnen bevinden, maar ik had liever een gezamenlijke hobby met deze heren gedeeld. Dat we naar dezelfde sportschool gaan of zo… Maar nee, mijn connectie met dit rijtje toppers is een winnend lot in de Tourette-loterij. De reden dat in dit lijstje geen enkele dame is opgenomen, ligt waarschijnlijk in het feit dat Tourette vier keer vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Wat dat betreft heb ik dus echt de hoofdprijs te pakken.

Eigenlijk is het Tourette-brein een soort supercomputer die heel veel informatie verwerkt. Terwijl bij anderen onbelangrijke prikkels worden weggefilterd, draait in het brein van een Touretter constant een programma’tje op de achtergrond dat ook al deze signalen registreert. Dat maakt het heel lastig om je op één taak te concentreren. Maar tegelijkertijd maakt het ons Touretters tot een opmerkzaam volkje, dat geen detail over het hoofd ziet.

Zou David Beckham net zo goed kunnen voetballen als hij geen Tourette-lot had gehad? Zou Dan Akroyd ook zonder zijn Tourette op het idee voor Ghostbusters zijn gekomen? En zou Eine Kleine Nachtmusik even opbeurend hebben geklonken als onze Wolfgang Amadeus zonder het Tourette-gen was geboren? Of heeft dat juist voor de vrolijke noot gezorgd die in dit meesterwerk de boventoon voert?

Leven met Tourette betekent doorzetten ondanks hindernissen op je pad. Wij Touretters weten dat en hebben daardoor al vroeg geleerd om niet op te geven. Tourette vereist een creatieve manier van denken die Howard Hughes waarschijnlijk goed van pas kwam in het zakenleven en die Samuel Johnson wellicht verrassende personages heeft opgeleverd. Tourette kan leiden tot scherpe reflexen waardoor Tim Howard misschien net iets meer ballen weet te stoppen. En Tourette zorgt vaak voor een humoristische inslag, die Howie Mandel mogelijk net iets grappiger maakt.

Maar wat het allerbelangrijkste is voor iedereen met Tourette of welke aandoening dan ook, is het besef dat je niet in een rijtje met bekende mensen hoeft te staan om een topper te zijn. Het lijstje is slechts een bewijs dat je kunt bereiken wat je wilt, of dat nu is met of zonder Tourette.

13892009_1454147541277339_6986345629575089890_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s