Een kopje theelepathie

Wat ik zou wensen als ik drie wensen mocht doen, vraagt de thee me. Hoe clichématig ook, de woorden ‘gezondheid, geluk en liefde’ schieten als bliksemflitsen door mijn hoofd. Ik vraag me af wat de medewerkers van de Pickwick-marketingafdeling in gedachten hadden toen ze met ‘tea topics’ op de proppen kwamen. Hoe zou dat zijn gegaan? Stond één zo’n medewerker op een ochtend op, keek naar zijn spiegelbeeld en dacht: eureka, nu heb ik het? Of zijn er urenlange markethee-vergaderingen aan vooraf gegaan? Misschien met hier en daar een theelefonisch overleg met de directie. ‘Meneer de theerecteur, we hebben bedacht dat er levensvragen op de theezakjes moeten komen. Dan haalt de consument het zeker niet meer in zijn hoofd om thee van een ander merk te kopen’. Terwijl ik me dit probeer voor te stellen neem ik een slokje. De thee smaakt er in elk geval niet minder om, daar hoef je geen theeoloog voor te zijn.

De kunst zit ‘m waarschijnlijk in het focussen op wat er is en je niet te richten op wat je mist

FullSizeRender-1

Ik laat mijn gedachten nog even verder afdwalen. Wat is dat toch met mensen en hun wensen? Ik herinner mij het behoeftenschema van Mazlow, wat duidelijk weergeeft dat er altijd wat te wensen valt. Wanneer onze primaire levensbehoeften zijn vervuld, gaan we onherroepelijk verlangen naar de volgende laag. Je zult in een land waar armoede heerst dan ook hele andere antwoorden op de theevraag krijgen dan wanneer je de vraag hier stelt. En toch hebben we in ons land evengoed weleens een theeleurstelling te verwerken. De kunst zit ‘m waarschijnlijk in het focussen op wat er is en je niet te richten op wat je mist.

Ik kijk om me heen. Wat een luxe. Ik woon in een mooi huis, leef in vrijheid en ik mag niet klagen over mijn gezondheid. Het doosje thee ligt op een stapeltje reis-tijdschriften die ik wilde gaan doorbladeren om inspiratie voor een volgende vakantie op te doen. Ik prijs me gelukkig en stel mezelf de vraag nog eens. Wat zou ik wensen als ik drie wensen mocht doen. Ik denk dat ik eruit ben. Ik zou het buiten mezelf zoeken. Wereldvrede, mondiale welvaart en een wondermiddel tegen kanker. Ik warm mijn handen aan mijn kopje. Een zoete mengeling van thee en sinaasappel vult mijn neus. Ik voel me theevreden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s